tisdag 20 december 2011

Vitkål

Rotfrukter av alla slag är billiga och bra, idag tänkte jag prata om vitkål.
Ett vitkålshuvud både håller sig och räcker väldigt länge om man förvarar det i kylskåp och använder det på rätt sätt. Det kan användas till att dryga ut maträtter, till att vara huvudingrediens eller nästan den enda ingrediensen (fast det rekommenderas inte av näringsmässiga skäl). Man kan göra sallad och man kan göra surkål, om man tycker det är roligt att syra grönsaker och lägga in.
En liten snabblista på vardagsmat med vitkål:

Vitkålswok med potatis, med eller utan kött
Köttfärs/fläskfärs- och kålgryta med kummin
Vitkålssoppa med lök och chili samt eventuellt kött
Vitkålssallad
(i riktiga nödfall har jag ätit vitkål fräst i wokpanna med salt, peppar och så ett ägg knäckt ovanpå)

Woken kan varieras i det oändliga, man kan ersätta köttet med bönor eller svamp, man kan ha i andra grönsaker också. Soppan likaså, ersätt köttet och variera.

Det väsentliga i dessa maträtter är att det är vitkålen som är huvudsaken. Det ska vara MYCKET vitkål. Det blir riktig gott, man måste salta ordentligt, vitkålen drar åt sig salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar